Ismail Raji al-Faruqi

March 31, 2011 10:10 PM 0 comments

Share this Article

Author:

Pada 27 Mei 1986, umat Islam, khususnya umat Islam di Amerika Syarikat berkabung. Pada tarikh itu mereka kehilangan seorang ilmuwan Islam terkemuka dan aktivis dakwah Islam yang tidak kenal penat lelah.

Beliau adalah Ismail Raji al-Faruqi. Dibunuh secara amat kejam di kediamannya di Philidelphia. Sejak tanah airnya, Palestin, diduduki Israel pada 1984, Faruqi berhijrah ke Amerika Syarikat.

Di sana beliau bergelut dalam dunia akademik, dengan mengajar dan mengembangkan dakwah Islam. Dari sana pula beliau tidak henti-henti mengutuk gerakan Zionisme yang dianggap merampas tanah airnya.

Berkat jasanya yang amat besar dalam perkembangan Islam di Amerika Syarikay dan dunia, al-Faruqi dianggap sebagai salah seorang tokoh penting Islam abad ke-20.

Ismail Raji al-Faruqi dikenal sebagai seorang pembaharu yang ingin merealisasikan Islam. Beliau kerap kali terlibat dalam program pengajian Islam di banyak negara di dunia.

Mengenai Zionisme, al-Faruqi pernah menulis, “Ketidakadilan Zionisme begitu kompleks, terlalu banyak dan mengerikan, hingga tidak ada cara lain untuk menghentikannya kecuali melalui kekerasan perang dengan menghancurkan tentera, negara dan seluruh institusi awam Zionis.”

International Institute of Islamic Thought (IIT)

Al-Faruqi memberi perhatian besar terhadap kemajuan ilmu pengetahuan. Beliau mengusulkan semua cabang ilmu pengetahuan moden dari Barat dengan tradisi ilmiah Islam digabungkan menjadi satu. Melalui institut yang ditubuhkannya pada 1981, International Institute pf Islamic Thought, beliau merancang program islamisasi ilmu pengetahuan.

Lois Lamya al-Faruqi

Nama Ismail Raji al- Faruqi sukar dipisahkan daripada nama isterinya, Lois Lamya al- Faruqi, yang dikahwininya semasa di Kanada.

Seperti suaminya, Lois ialah sarjana terkemuka. Beliau mendapat ijazah doctor dari Universiti Syacruse, Amerika pada 1974 dengan disertasi tentang muzik dalam peradaban Islam.

Beliau menjadi tenaga pengajar di banyak university di Amerika Syarikat, Pakistan dan Filipina, serta aktif menganjurkan pelbagai pameran dan persidangan tentang kesenian dan kaligraf Islam.

Hingga akhir hayatnya, beliau tercatat sebagai anggota dewan penyunting di jurnal Arts in the Islamic World yang beribu pejabat di London.

Zionisme

Sebagai ‘anak Palestin”, al- Faruqi mengecam keras Zionisme yang menurutnya menjadi dalang kolonisasi Israel terhadap Palestin.

Namun beliau dengan tegas membezakan antara agama Yahudi dengan Zionisme. Dalam Islam and Zionisme (1983), beliau menulis, “Islam tidak menentang agama Yahudi dan memandangnya sebagai agama Tuhan. Islam menentang politik Zionisme dan tindakan Zionis. “

Pembunuhnya dan juga isterinya dikatakan berkait rapat dengan retorik al-Faruqi yang sangat keras menentang gerakan ZIonisme.

Pengasas Kerohanian

Di mata umat Islam Amerika Syarikat, al-Faruqi dikenal sebagai “Pengasas Kerohanian“. Beliau mempelopori penubuhan banyak institusi dan pertubuhan Islam di Amerika Syarikat.

Dalam bidang pendidikan Islam misalnya, beliau turut menubuhkan American Islamic College di Chicago dan Sister Clara Mohammad School di Philidelphia.

Al-Faruqi juga turut mendorong mahasiswa Islam untuk menubuhkan pertubuhan mahasiswa, misalnya Moslem Student Association; dan Islamic Society of North America.

Salah satu karya Ismail Raji al- Faruqi yang terkenal ialah buku The Cultral Atlas of Islam. Buku ini ditulis bersama-sama isterinya  Lois Lamya al- Faruqi.

Biodata

1921 – I Januari  Lahir di Jaffa, Palestin

1926-1936 – Mendapat Pendidikan di College des Feres di Lubnan

1941 – Lulus dari Universiti di Amerika di Beirut.

1941-1945 – Bekerja  pada zaman pemerintahan Inggeris yang memegang mandat atas Palestin.

1945 – Terpilih sebagai gabenor Galilea

1948 – Berhijrah ke  Amerika Syarikat setelah Galilea jatuh ke tangan Israel.

1949 – Meraih gelaran MA dalam bidang falsafah dari Universiti Indiana dan Universiti Havard.

1952 – Meraih gelaran Diktor Falsafah dari Universiti Indiana dan kuliah di Universiti al- Azhar, Mesir.

1959- 1968 – Menjadi pengajar di beberapa Universiti di Kanada, Pakistan dan Amerika Syarikat.

1968 – Menjadi professor Kajian Islam dan Sejarah Agama- agama di Universiti Temple, Amerika Syarikat.

1986 27 – Mei,  dibunuh bersama-sama isterinya.

Susunan FAUZIAH SALEH

Leave a Reply


Topik Lain

 • Artikel Paparan Khas

  Asean Mesti Bergerak Sebagai Kuasa Bersama

  KUALA LUMPUR: Asean mesti bergerak sebagai kuasa bersama untuk memperkukuh pengaruh ekonomi, sosial dan keselamatan dan mencapai kejayaan lain yang mungkin sukar dicapai secara individu, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak. Ketika berucap pada Forum Putrajaya 2014 di sini Isnin, beliau menegaskan bahawa kedudukan Asean yang kukuh dan berjaya bukan sahaja menjadi satu keperluan ekonomi tetapi juga penting dalam konteks strategik. Untuk mencapai matlamat ini, Najib berkata institusi yang diketuai Asean seperti Proses Dialog Asean Campur Satu, Forum […]

  Read more →
 • Artikel Komentar

  Hudud PAS Dipinggir Rakan Sekutu

  Oleh Juhaidi Yean Abdullah Usul pelaksanaan ke Parlimen uji keanjalan tahaluf siyasi parti dengan DAP, PKR Hasrat PAS membawa usul memohon Parlimen meluluskan undang-undang bagi memberi kebenaran kepada Kelantan melaksanakan hukum hudud pada Jun atau Disember depan akan menguji keanjalan tahaluf siyasi parti itu dengan DAP dan PKR. Keadaan sama dihadapi mereka selepas Pilihan Raya Umum (PRU) 1999 berakhir dengan perpecahan Barisan Alternatif dua tahun kemudian apabila DAP terutamanya menentang keras cadangan PAS mahu menubuhkan Negara Islam dan melaksanakan hukum […]

  Read more →
 • Artikel Makalah Pilihan Tinta DMI

  Pondok Lahir Pemikiran Islam Kukuh

  Oleh Dato’ Dr Mashitah Ibrahim ANTARA sebab institusi pondok masih relevan hingga ke hari ini, justeru perlu dipertahan dan diperkasa, ialah kerana ilmu pondok boleh diguna dan dirujuk untuk menangani pelbagai serangan ilmiah dan trend pasca-modernisme yang sedang berlaku. Banyak karya hebat dan kajian akademik bersumberkan teks pondok. Inilah juga yang dibaca oleh orientalis Barat dan musuh-musuh Islam. Berikutan itu, amat perlu sekali bagi ulama dan intelek Islam untuk berdiri dalam satu saf bagi melahirkan pemikiran Islam yang kukuh dan […]

  Read more →
 • Artikel Makalah Pilihan Wasatiyah Adalah Mesej Perpaduan Sedunia: Prof Dr Hlayyel

  Wasatiyah Adalah Mesej Perpaduan Sedunia: Prof Dr Hlayyel

  KUALA LUMPUR: Konsep wasatiyyah (kesederhanaan) dalam Islam merupakan suatu mesej perpaduan sedunia yang penting bagi menepis segala persepsi buruk masyarakat dunia terhadap Islam. Penasihat Agama kepada Raja Jordan, Prof Dr Ahmad Mohammad Hlayyel, ketika menyatakan perkara ini berkata konsep itu dapat memperkukuh lagi imej keamanan dan keharmonian yang dianjurkan Islam kepada pengikutnya. Perkara ini dinyatakannya dalam kertas kerja bertajuk ‘Pelaksanaan Pendekatan Wasatiyyah Masa Kini: Cabaran dan Masa Depan’ pada Seminar Antarabangsa “Penghayatan Wasatiyyah Dalam Kerangka Maqasid Syariah”, Khamis. Penyampaian kertas […]

  Read more →
 • Ensiklopedia Siapa Sheikh Tahir Jalaluddin

  Siapa Sheikh Tahir Jalaluddin

  SYEIKH Tahir Jalaluddin atau nama sebenarnya Muhammad Tahir bin Syeikh Muhamad bin Ahmad Jalaluddin, adalah seorang ulama reformis yang mempunyai kaitan rapat dengan gerakan Kaum Muda di Tanah Melayu sekitar hujung 1890-an dan awal 1900. Bapa beliau, Muhammad bin Ahmad Jalaluddin atau dikenali dengan gelaran Syeikh Langgang bin Ahmad Jalaluddin, merupakan seorang ulama yang terkenal di Minangkabau. Syeikh Tahir dilahirkan di Bukit Tinggi, Sumatera Barat pada 1869 Masihi dan berketurunan Melayu Minangkabau. Beliau pernah menetap dan mendapat pendidikan di Mekah […]

  Read more →
 • Artikel Paparan Khas Wasatiyyah: Malaysia Berada Di Landasan Benar

  Wasatiyyah: Malaysia Berada Di Landasan Benar

  Ucapan Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Tun Razak,  merasmikan seminar antarabangsa ‘Penghayatan Wasatiyyah Dalam Kerangka Maqasid Syariah, di Menara Felda, Kuala Lumpur ALHAMDULILLAH, lafaz syukur dan segala puji-pujian yang tidak terhingga saya panjatkan ke hadrat Allah SWT di atas limpah kurnia dan inayah-Nya jua, kita dapat berkumpul di dalam majlis ilmu yang saya anggap sangat penting lagi bermakna ini. Saya harus katakan semuanya bermakna dan penting kerana ianya menjadi akar kepada usaha pembenihan faham wasatiyyah dan kesederhanaan yang seringkali kita ucap […]

  Read more →
 • Artikel Komentar

  MB, Salehuddin Boleh Selesai Bible Di Rampas?

  Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan exco agamanya, Salehuddin Muhkyi, mempunyai kuasa untuk menyelesaikan isu rampasan bible Melayu, jika mereka mahu. Bagaimanapun, Timbalan Pengerusi Biro Keharmonian Agama MCA, Ng Chok Sin, berkata dua individu itu paling layak untuk memulangkan bible yang dirampas pihak berkuasa agama negeri jika Kerajaan Negeri Selangor serius. Menurut satu laporan media arus perdana, difahamkan Exco Pelancongan Selangor, Elizabeth Wong, dilaporkan menulis surat kepada Pejabat Peguam Negara meminta naskah bible yang dirampas pada Januari […]

  Read more →
 • Artikel Paparan Khas

  Malaysia Wujudkan Indeks Maqasid Syariah Antarabangsa: PM

  Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Tun Razak, mahu Malaysia memainkan peranan ke arah penubuhan Indeks Maqasid Syariah Antarabangsa, bagi mengukur komitmen sesebuah negara dalam melaksanakan syariat Islam. Beliau berkata, indeks itu boleh berperanan menangkis dakwaan pihak tertentu kononnya kesungguhan Malaysia melaksanakan dasar-dasar Islam tidak mengikut syariat Islam sebenarnya. “Saya merasa begitu musykil kalau ada pihak masih menuduh kita sebagai tidak cukup Islam, ada juga yang mempertikaikan dasar-dasar kita tidak berlandaskan kepada Islam. “Alangkah baik kalau ada Indeks Maqasid Syariah Antarabangsa, […]

  Read more →
 • Berita Kassim Dituduh Hina Islam Dibicara 6, 7 Mei

  Kassim Dituduh Hina Islam Dibicara 6, 7 Mei

  PUTRAJAYA – Mahkamah Tinggi Syariah di sini menetapkan 6 dan 7 Mei depan, perbicaraan terhadap bekas aktivis politik dan sosial, Dr Kassim Ahmad, atas dua tuduhan iaitu menghina agama Islam dan mengingkari pihak berkuasa agama dalam sebuah seminar pada Februari lalu. Hakim Syarie, Azzeman Omar, menetapkan tarikh tersebut ketika sebutan semula kes itu, Isnin. Ketua Pendakwa Syarie Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi), Ibrahim Deris, memberitahu pihaknya akan memanggil lebih daripada 10 saksi pendakwaan pada perbicaraan tersebut. Ketika ditanya pemberita […]

  Read more →
 • Artikel Paparan Khas

  Parlimen Lulus Rang Undang-Undang GST

  Dewan Rakyat Isnin meluluskan Rang Undang-Undang Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST), dengan mendapat sokongan 118 ahli Parlimen, manakala 81 ahli Parlimen yang menyuarakan bantahan. Mahfuz Omar, Ahli Parlimen Pokok Sena, meminta pertimbangan Yang Dipertua supaya diadakan undi kali kedua dan diterima oleh dewan. Bagaimanapun proses pengundian menyaksikan ahli Parlimen pembangkang membawa sepanduk membantah GST dan menimbulkan kekecohan dalam dewan. Perdana Menteri Dato’ Seri Najib Tun Razak, semasa mengumumkan Bajet 2014 bahawa GST akan dilaksanakan pada April 2015 dengan pengenalan cas […]

  Read more →